Αχανής και γοητευτική
Η Αυστραλία μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες του Νέου Κόσμου κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως σε μέγεθος εξαγωγών κρασιού που αγγίζουν τα 760 εκατομμύρια λίτρα ετησίως. Παράλληλα όμως έχει και ετήσια εγχώρια κατανάλωση 500 εκατομμυρίων λίτρων κρασιού. Με βάση όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι έχει και μακρά ιστορία στην οινοποιία. Τα πρώτα φυτά αμπέλου μεταφέρθηκαν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος στην περιοχή New South Wales το 1788 αλλά οι πρώτες προσπάθειες οινοποίησης απέτυχαν.Τα πρώτα κρασιά της Αυστραλίας εμφανίστηκαν γύρω στο 1820.




Το “διχασμένο”, από άποψη φυσιογνωμίας και ποιότητας, τοπίο της Αυστραλέζικης οινοποιίας μεταφράζεται σε πληθώρα οινοποιείων σκορπισμένων σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των οινοποιείων της Αυστραλίας είναι ατέλειωτος, Σε επίπεδο ποιοτικής παραγωγής οι εν λόγω μονάδες δεν διαιρούνται, όπως συχνά συμβαίνει στην Ευρώπη, σε μεγάλα / βιομηχανικά και σε boutique wineries μικρής παραγωγής. Συμβαίνει πολλά οινοποιεία βιομηχανικού μεγέθους να παράγουν εξαιρετικά κρασιά, ενώ αντίθετα τα κρασιά μικρού μεγέθους οινοποιείων μπορεί να είναι ποιοτικά ουδέτερα και αδιάφορα.
Η κορυφή της πυραμίδας του Αυστραλέζικου τοπίου αποτελείται από μία ολιγάριθμη elite σπάνιων και μάλλον δυσεύρετων κρασιών, υψηλότατης ποιότητας και συνήθως πανάκριβων. Γνωστότερα και πιο διάσημα είναι το προδρομικό “Grange” της Penfolds,το πρώτο και διασημότερο Αυστραλέζικο κρασί υψηλοτάτου επιπέδου, αλλά και το “Hill of Grace της Henschke από ένα αμπελοτόπι με πολύ μεγάλης ηλικίας κλήματα. Επίσης στην κατηγορία των ιδιαίτερα επίλεκτων βρίσκονται τα “Astralis” (Clarendon Hills), “Dead Arm”(D'Arenberg), “Saint Henri Shiraz” (Penfolds) και “Run Rug”(Torbreck).
