Πώς θα σας ακουγόταν εάν σας έλεγαν ότι με έξυπνες συνήθειες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιο καταπληκτικά κρασιά και φαγητά και να είστε ταυτόχρονα σε άψογη φόρμα; Και ακόμα καλύτερα, ότι θα μπορούσατε να ζήσετε περισσότερο, μια αξιομνημόνευτη ζωή με μια διατροφή πλούσια σε κρασί;
Οι Γάλλοι ξέρουν. γι΄αυτό άλλωστε η διατροφή τους έχει ονομαστεί “το γαλλικό παράδοξο".. Διαβάστε εδώ τι είναι..
Οι Γάλλοι ξέρουν. γι΄αυτό άλλωστε η διατροφή τους έχει ονομαστεί “το γαλλικό παράδοξο".. Διαβάστε εδώ τι είναι..
Τα γαλλικά κρασιά μπορεί να μας μπερδέψουν, επειδή σπάνια αναγράφεται το όνομα του σταφυλιού στη φιάλη. Αντί για αυτό, μπαίνει η ονομασία της περιοχής παραγωγής, η οποία εμφανίζεται στην ετικέτα ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» και θα την δείτε συχνά με την συντομογραφία AOC ("Appellation d'Origine Contrôlée)" ή AOP((Appellation d'Origine Protégée). Οι κανόνες για την οινοποίηση και την αμπελοκαλλιέργεια της κάθε περιοχής AOC έχουν αναπτυχθεί μέσα από τη μακρά ιστορία της κάθε περιοχής.
Ο λόγος που μπαίνει η περιοχή στην ετικέτα αντί για το όνομα του σταφυλιού, πολλοί θα έλεγαν ότι οφείλεται στο terroir, μια έννοια πολύ αγαπητή στη Γαλλία. Όταν οι οινοποιοί μιλούν για terroir, αναφέρονται σε ένα σύνολο πραγμάτων που επηρεάζουν το αμπέλι, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του εδάφους, την κλίση και το υψόμετρο του αμπελώνα, τον προσανατολισμό του καθώς και το κλίμα και τον καιρό κ.α.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας, που πρέπει να ξέρετε:


Βουργουνδία (Burgundy)
Όταν κάποιος μιλάει για "κόκκινο Βουργουνδίας", αναφέρεται σίγουρα στο Pinot Noir. Η μόνη εξαίρεση είναι το Beaujolais, που γίνεται από το σταφύλι gamay αλλά δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την περιοχή. Και όταν μιλάμε για «λευκό Βουργουνδίας», εννοούμε Chardonnay.
Όταν αναφερόμαστε σε κρασί Βουργουνδίας, αναφερόμαστε πάντα στην περιοχή, ανεξάρτητα από τον παραγωγό. Οι πιο διάσημες αμπελουργικές υποπεριοχές είναι η Cote d'Or ανάμεσα σε Dijon και Lyon, η Cote Chalonnaise, Macon, όπου θα βρείτε πιο προσιτά κρασιά και μεγάλες προσφορές σε Pinot Noir, το Chablis στα βόρεια και το Beaujolais.
Τα περισσότερα κρασιά από τη Βουργουνδία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ποιότητας. Η χαμηλότερη κατηγορία είναι τα απλά τοπικά κρασιά που παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από οπουδήποτε στη Βουργουνδία και αναφερόμαστε στα Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc, η Cremant de Bourgogne. Η επόμενη κατηγορία είναι εκείνα που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χωριό-village-, μετά έρχονται τα κρασιά που προέρχονται από εκλεκτούς αμπελώνες ( premier cru ) και, τέλος, στην κορυφαία κατάταξη είναι τα πιο αριστοκρατικά κρασιά από εκλεκτούς αμπελώνες ( grand cru ).
Όταν κάποιος μιλάει για "κόκκινο Βουργουνδίας", αναφέρεται σίγουρα στο Pinot Noir. Η μόνη εξαίρεση είναι το Beaujolais, που γίνεται από το σταφύλι gamay αλλά δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την περιοχή. Και όταν μιλάμε για «λευκό Βουργουνδίας», εννοούμε Chardonnay.
Όταν αναφερόμαστε σε κρασί Βουργουνδίας, αναφερόμαστε πάντα στην περιοχή, ανεξάρτητα από τον παραγωγό. Οι πιο διάσημες αμπελουργικές υποπεριοχές είναι η Cote d'Or ανάμεσα σε Dijon και Lyon, η Cote Chalonnaise, Macon, όπου θα βρείτε πιο προσιτά κρασιά και μεγάλες προσφορές σε Pinot Noir, το Chablis στα βόρεια και το Beaujolais.
Τα περισσότερα κρασιά από τη Βουργουνδία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ποιότητας. Η χαμηλότερη κατηγορία είναι τα απλά τοπικά κρασιά που παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από οπουδήποτε στη Βουργουνδία και αναφερόμαστε στα Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc, η Cremant de Bourgogne. Η επόμενη κατηγορία είναι εκείνα που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χωριό-village-, μετά έρχονται τα κρασιά που προέρχονται από εκλεκτούς αμπελώνες ( premier cru ) και, τέλος, στην κορυφαία κατάταξη είναι τα πιο αριστοκρατικά κρασιά από εκλεκτούς αμπελώνες ( grand cru ).
1διαβάστε περισσότερα
Στα apellation της Βουργουνδίας επισυνάπτεται το κομμάτι της γης, ανεξάρτητα από το ποιος κάνει το κρασί. Μερικά κομμάτια γης μπορεί να έχουν δεκάδες ιδιοκτήτες-παραγωγούς, με κάθε οινοποιείο να κατέχει μερικές σειρές από αμπέλια. Πώς η Βουργουνδία κατέληξε με αυτό το σύστημα; Λοιπόν, όλα είναι σχετικά με την ιστορία. Οι μοναχοί (Monks) καλλιεργούσαν αυτή τη γη για αιώνες, και σημείωναν ποια σημεία δείχναν καλύτερα για την καλλιέργεια σταφυλιών. Οι αμπελώνες χωρίστηκαν μεταξύ πολλών ιδιοκτητών, καθώς οι γενιές περνούσαν, επειδή ο ναπολεόντειος κώδικας όριζε ότι τα αμπέλια μιας οικογένειας πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των παιδιών τους και κανείς να μην τα κληρονομήσει όλα μαζί.
Chablis, το βορειότερο τμήμα της Βουργουνδίας, είναι διάσημο για τους λευκούς οίνους από Chardonnay. Αν η ετικέτα λέει Ονομασία Chablis Contrôlée, το κρασί θα είναι γενικά φρέσκο με ορυκτότητα και αίσθηση κιμωλίας, -πολλά από αυτά τα κρασιά δεν παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια.
Η Cote d'Or αποτελείται από δύο κύριες περιοχές: Cote de Nuits στο βόρειο τμήμα της περιοχής, και Cote de Beaune στο νότο. Η Cote de Nuits είναι περισσότερο γνωστή για το Pinot Noir και η Cote de Beaune φημίζεται για Chardonnay της.
Προχωρώντας νότια, θα βρείτε δύο περιοχές που χρησιμεύουν ως εξαιρετική (και συχνά πιο προσιτή) εισαγωγή στα κρασιά της Βουργουνδίας: Cote Chalonnaise και Mâcon. Θα βρείτε μεγάλες προσφορές σε Pinot Noir από το Givry ή Mercurey. Για Chardonnay, αναζητήστε Pouilly-Fuissé, St-Véran, ή Rully.
Το κόκκινο κρασί της Βουργουνδίας είναι ως επί το πλείστον Pinot Noir, αλλά υπάρχει μία εξαίρεση: το Beaujolais. Σε αυτή την περιοχή, νόστιμα κόκκινα κρασιά γίνονται από το σταφύλι Gamay. Υπάρχουν όμως πολύ καλύτερα κρασιά από τα γρήγορης παραγωγής και σύντομης κατανάλωσης Beaujolais Nouveau. Αυτά τα φθηνά κρασιά πραγματικά δεν αντιπροσωπεύουν την ποιότητα της περιοχής στο σύνολό της. Κρασιά από τα δέκα «crus» του Beaujolais είναι αγαπημένα μεταξύ των "ψαγμένων" οινόφιλων. Υπάρχουν τα Brouilly, Chénas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié, Saint Amour, αλλά μερικά από αυτά που θα βρείτε πιο συχνά είναι: Morgon, Fleurie, ή Moulin-A-Vent.
Λίγηρας (Loire)
Οι αμπελουργικές περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine, και the Central Vineyards.
Ας αρχίσουμε από την περιοχή πιο κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό: Πρώτα είναι η Pays Nantais, γνωστή για το περίφημο Muscadet, λευκό κρασί που γίνεται από το σταφύλι Melon de Bourgogne. Αν δούμε την ένδειξη «Sur Lie» πάνω σε ένα καλό μπουκάλι Muscadet, σημαίνει ότι το κρασί έμεινε με τις οινολάσπες μετά τη ζύμωση, κάτι που του δίνει μια κρεμώδη υφή και μια φρέσκια, αλμυρή αψάδα. Το Muscadet είναι σίγουρα διαφορετικό από το Μuscat.
Ταξιδεύοντας ανατολικά ερχόμαστε στην περιοχή Anjou-Saumur και την Touraine, όπου επικρατεί το λευκό σταφύλι Chenin Blanc και το κόκκινο Cabernet Franc. Υπέροχα ξηρά Chenin Blanc από το Savennieres, καθώς τόσο ξηρά και γλυκά παραδείγματα των σταφυλιών από το Vouvray. Αν ψάχνετε για Cabernet Franc, αναζητήστε κόκκινα κρασιά από το Chinon και Bourgueil. Ενώ υπάρχει επίσης στο μείγμα των Bordeaux, το Cabernet Franc εδώ εκδηλώνεται με μαύρο κεράσι, herby πράσινα λαχανικά και άφθονη γήινη διάσταση. Θα βρείτε επίσης πικάντικα, αψιά, και λαμπερά Pineau d'Aunis σε Anjou και Touraine.
Η Central Vineyards είναι γνωστή κυρίως για το Sauvignon Blanc. Η ονομασία προέλευσης «Sancerre» είναι η πιο γνωστή και συχνά η πιο ακριβή. Ψάξτε επίσης για κρασιά με τις ονομασίες προέλευσης Menetou-Salon, Pouilly-Fumè , Reuilly και Quincy.
Οι αμπελουργικές περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine, και the Central Vineyards.
Ας αρχίσουμε από την περιοχή πιο κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό: Πρώτα είναι η Pays Nantais, γνωστή για το περίφημο Muscadet, λευκό κρασί που γίνεται από το σταφύλι Melon de Bourgogne. Αν δούμε την ένδειξη «Sur Lie» πάνω σε ένα καλό μπουκάλι Muscadet, σημαίνει ότι το κρασί έμεινε με τις οινολάσπες μετά τη ζύμωση, κάτι που του δίνει μια κρεμώδη υφή και μια φρέσκια, αλμυρή αψάδα. Το Muscadet είναι σίγουρα διαφορετικό από το Μuscat.
Ταξιδεύοντας ανατολικά ερχόμαστε στην περιοχή Anjou-Saumur και την Touraine, όπου επικρατεί το λευκό σταφύλι Chenin Blanc και το κόκκινο Cabernet Franc. Υπέροχα ξηρά Chenin Blanc από το Savennieres, καθώς τόσο ξηρά και γλυκά παραδείγματα των σταφυλιών από το Vouvray. Αν ψάχνετε για Cabernet Franc, αναζητήστε κόκκινα κρασιά από το Chinon και Bourgueil. Ενώ υπάρχει επίσης στο μείγμα των Bordeaux, το Cabernet Franc εδώ εκδηλώνεται με μαύρο κεράσι, herby πράσινα λαχανικά και άφθονη γήινη διάσταση. Θα βρείτε επίσης πικάντικα, αψιά, και λαμπερά Pineau d'Aunis σε Anjou και Touraine.
Η Central Vineyards είναι γνωστή κυρίως για το Sauvignon Blanc. Η ονομασία προέλευσης «Sancerre» είναι η πιο γνωστή και συχνά η πιο ακριβή. Ψάξτε επίσης για κρασιά με τις ονομασίες προέλευσης Menetou-Salon, Pouilly-Fumè , Reuilly και Quincy.


Μπορντό (Bordeaux)
Τα κρασιά που προέρχονται από το Μπορντό αποτελούνται -σχεδόν πάντα- από ένα χαρμάνι διαφορετικών αναλογιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc, και/ή Petit Verdot. Το κυρίαρχο σταφύλι στο χαρμάνι, εξαρτάται από την περιοχή.
Το Μπορντό χωρίζεται από τον ποταμό Ζιρόντ (ο οποίος έχει δύο μικρότερους ποταμούς, Garonne και Dordogne), σε Αριστερή όχθη και Δεξιά όχθη( Left Bank και Right Bank).
Η Left Bank, στη δυτική πλευρά, περιλαμβάνει το Medoc και Haut Medoc (βόρεια της πόλης του Μπορντό) και Graves (νότια της πόλης). Τα διάσημα χωριά Saint Estephe, Pauillac, St. Julien, και Margaux είναι όλα στο Haut Medoc. Η περιοχή Graves στα νότια της πόλης περιλαμβάνει το Pessac-Leognan, έδρα του Chateau Haut-Brion.
Τα κρασιά που προέρχονται από το Μπορντό αποτελούνται -σχεδόν πάντα- από ένα χαρμάνι διαφορετικών αναλογιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc, και/ή Petit Verdot. Το κυρίαρχο σταφύλι στο χαρμάνι, εξαρτάται από την περιοχή.
Το Μπορντό χωρίζεται από τον ποταμό Ζιρόντ (ο οποίος έχει δύο μικρότερους ποταμούς, Garonne και Dordogne), σε Αριστερή όχθη και Δεξιά όχθη( Left Bank και Right Bank).
Η Left Bank, στη δυτική πλευρά, περιλαμβάνει το Medoc και Haut Medoc (βόρεια της πόλης του Μπορντό) και Graves (νότια της πόλης). Τα διάσημα χωριά Saint Estephe, Pauillac, St. Julien, και Margaux είναι όλα στο Haut Medoc. Η περιοχή Graves στα νότια της πόλης περιλαμβάνει το Pessac-Leognan, έδρα του Chateau Haut-Brion.
1διαβάστε περισσότερα
Τα μείγματα για τα κρασιά στην αριστερή όχθη γενικά κυριαρχούνται από Cabernet Sauvignon, ενώ τα χαρμάνια από τη δεξιά όχθη-ανατολική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει το St. Emilion και Pomerol-επικεντρώνονται περισσότερο στο Merlot.
Ανάμεσα στα δύο σκέλη του σχήματος του ποταμού-'Y »είναι μια περιοχή που ονομάζεται Entre Deux Mers, γνωστή για τα λευκά κρασιά που γίνονται από Sauvignon Blanc, Semillon και Muscadelle.
Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους 'first growth' ή 'second growth' όταν πρόκειται για φανταχτερά κρασιά από το Bordeaux. Αυτές οι ταξινομήσεις προέρχονται από ένα σύστημα κατάταξης του 1855, όταν οι αμπελώνες της περιοχής κατατάχθηκαν κατά σειρά ποιότητας από 'first growth' μέχρι 'fifth growth'. Όλα τα κόκκινα κρασιά που βρίσκονται στον κατάλογο προέρχονται από την περιοχή Médoc εκτός από ένα: το Château Haut-Brion από το Graves. Τα λευκά κρασιά, περιορίζονται στις λευκές ποικιλίες Sémillon, Sauvignon blanc, και Muscadelle για ξηρά κρασιά αλλά και κορυφαίας ποιότητας γλυκά στο Sauternes και Barsac που κατατάχθηκαν μόνο σε superior, first growth και second growth.
Μετά από 160 χρόνια, μερικά από τα κορυφαία κρασιά είναι ακόμα πραγματικά συγκλονιστικά αλλά και ακριβά. Σε αντίθεση με τη Βουργουνδία, η κατάταξη στα Μπορντό βασίζεται στον παραγωγό και όχι στην περιοχή.

Καμπανία (Champagne)
Μπορεί να έχετε ξανακούσει ότι δεν λέγονται όλα τα αφρώδη κρασιά σαμπάνια αλλά μόνο αυτά που προέρχονται από την περιοχή Champagne (Καμπανία). Εκεί παράγονται και κάποια μη αφρώδη κρασιά που φυσικά δεν ονομάζονται σαμπάνια.
Αυτό που κάνει την σαμπάνια μοναδική, πέρα από την περιοχή όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια, είναι η μέθοδος Champenoise, γνωστή επίσης και ως παραδοσιακή μέθοδος. Η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και αυτός είναι και ο λόγος που η σαμπάνια κοστίζει τόσο ακριβά.
Η περιοχή της Καμπανίας, όπου παράγεται η σαμπάνια, βρίσκεται βορειοανατολικά του Παρισιού και είναι η βορειότερη περιοχή με αμπελώνες στη Γαλλία, όπου επικρατούν οριακές πολλές φορές καιρικές συνθήκες.
Τρείς είναι οι βασικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της: Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες και άλλες ποικιλίες όπως θα δούμε παρακάτω).
Μπορεί να έχετε ξανακούσει ότι δεν λέγονται όλα τα αφρώδη κρασιά σαμπάνια αλλά μόνο αυτά που προέρχονται από την περιοχή Champagne (Καμπανία). Εκεί παράγονται και κάποια μη αφρώδη κρασιά που φυσικά δεν ονομάζονται σαμπάνια.
Αυτό που κάνει την σαμπάνια μοναδική, πέρα από την περιοχή όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια, είναι η μέθοδος Champenoise, γνωστή επίσης και ως παραδοσιακή μέθοδος. Η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και αυτός είναι και ο λόγος που η σαμπάνια κοστίζει τόσο ακριβά.
Η περιοχή της Καμπανίας, όπου παράγεται η σαμπάνια, βρίσκεται βορειοανατολικά του Παρισιού και είναι η βορειότερη περιοχή με αμπελώνες στη Γαλλία, όπου επικρατούν οριακές πολλές φορές καιρικές συνθήκες.
Τρείς είναι οι βασικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της: Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες και άλλες ποικιλίες όπως θα δούμε παρακάτω).
1διαβάστε περισσότερα
«Σαμπάνια» επιτρέπεται να ονομάζεται μόνο ο οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας και βάσει συγκεκριμένης μεθόδου οινοποίησης (méthode Champenoise η traditional method). Σύμφωνα με το νόμο η λέξη Champagne πρέπει να είναι τυπωμένη στο τμήμα του φελλού που μπαίνει στο μπουκάλι και επίσης είναι το μοναδικό κρασί AC στη Γαλλία που δεν οφείλει να γράφει υποχρεωτικά τις λέξεις Appelation Controlle στην ετικέτα.
Μετά τον χειρωνακτικό τρύγο, τα σταφύλια πατιούνται γρήγορα αλλά με ελεγχόμενη πίεση και ο μούστος που προκύπτει χωρίζεται σε cuvee και taille, που αποθηκεύονται και ζυμώνουν ξεχωριστά. Στην πρώτη ζύμωση παράγεται ένα κρασί που δεν είναι αφρώδες με ψηλή οξύτητα. Ο blender κάνει το assemblage(ανάμιξη) και το κρασί πηγαίνει για εμφιάλωση. Πρίν την εμφιάλωση προστίθεται ένα κοκτέιλ από κρασί, ζάχαρη και άλλα συστατικά(liqueur de tirage) και οι φιάλες κλείνουν με προσωρινό σφράγισμα. Στη δεύτερη ζύμωση που προκαλεί η επίδραση των ζυμών στα σάκχαρα, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, οινόπνευμα και ίζημα που εμφανίζεται στο πλάι του μπουκαλιού. Κατά το στάδιο αυτό έμπειροι remuer ή γυροπαλέτες αναλαμβάνουν την ανάδευση των φιαλών για τη μετακίνηση του ιζήματος.
Ακολουθεί η διαδικασία αφαίρεσης του ιζήματος( degorgement) και η προσθήκη διαλύματος κρασιού και ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, που ονομάζεται liqueur d’ expedition.
Η συνολική ετήσια παραγωγή σαμπάνιας είναι γύρω στα 340.000 μπουκάλια και το 65% της παραγωγής αυτής καταναλώνεται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ωστόσο το απόλυτο αυτό σύμβολο απόλαυσης, πολυτέλειας και Status νιώθει να απειλείται τα τελευταία χρόνια από την άνοδο στις πωλήσεις του Ιταλικού prosecco και της Cava από την Ισπανία.
Οι καταναλωτές επηρεασμένοι, όπως δείχνουν τα πράγματα, από τη διεθνή κρίση σφίγγουν τα ζωνάρια και εγκαταλείπουν την πολυτέλεια μιας φιάλης Dom Perignon για κάτι πιό εύκολο για το πορτοφόλι.
Αλσατία (Alsace)
Η Αλσατία βρίσκεται δεξιά στη Γαλλία, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εναλλαγές στην κατοχή της περιοχής και ένα μοναδικό μείγμα της κληρονομιάς κρασιού κάθε χώρας παραμένει εκεί. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γαλλικές περιφέρειες, τα κρασιά της Αλσατίας συχνά αναφέρουν και το σταφύλι στην ετικέτα. Τα καλύτερα σταφύλια της περιοχής, που ονομάζονται ευγενή σταφύλια, είναι το Riesling, το Pinot Gris, το Gewurztraminer, και το Muscat.
Αν δείτε το «Gentil» στην ετικέτα ενός κρασιού Αλσατίας, αυτό σημαίνει ότι η φιάλη περιέχει ένα χαρμάνι από ευγενή σταφύλια καθώς και έως 50% κρασί από άλλα σταφύλια. Τα κρασιά αυτά έχουν μια ιδιαίτερα καλή τιμή, όπως το Pinot Blanc και το Sylvaner που είναι επίσης γευστικά και είναι γενικά πολύ φθηνότερα από ό, τι τα κρασιά που γίνονται μόνο από ευγενή σταφύλια.
Ενώ τα περισσότερα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Αλσατία είναι λευκά, το Pinot Noir εμφανίζεται ως ένα κόκκινο σταφύλι όπως επίσης θα βρούμε πολύ αξιόλογα αφρώδη τα Cremant d'Alsace.


Ροδανός (Rhône)
Μπορεί να έχετε ακούσει για το Châteauneuf-du-Pape ή το Hermitage , ονομασίες που βρίσκονται στο Ροδανό. O ποταμός Ροδανός ξεκινά στις Άλπεις και ρέει προς τα κάτω μέσω Valence και Avignon, καταλήγοντας στη Μεσόγειο Θάλασσα στην περιοχή κοντά στη Μασσαλία. Η περιοχή γενικά χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη: το Βόρειο Ροδανό και το Νότιο Ροδανό.
Στο Βόρειο Ροδανό, κυριαρχεί το Syrah. Το σταφύλι βρίσκει την πιο πιπεράτη, σαρκώδη έκφραση του στις απότομες πλαγιές κατά μήκος του ποταμού. Ένας καλός τρόπος για να μυηθείτε σε αυτά τα κρασιά είναι να δοκιμάσετε St. Joseph ή Crozes-Hermitage, αλλά μπορεί να είναι λίγο ακριβά. Μερικοί ταλαντούχοι παραγωγοί φτιάχνουν τα κρασιά Vin de Pays Collines Rhodaniennes, που είναι εξίσου γευστικά και εξαιρετικά προσιτά. Σε αυτή την περιοχή θα βρείτε επίσης λευκά κρασιά από το σταφύλι Viognier.
Στον ηλιόλουστο Νότιο Ροδανό όλο το θέμα είναι το χαρμάνι, με κυρίαρχο το σταφύλι Grenache. Τα κρασιά που φτιάχνονται είναι συνήθως τα "GSM," (συντομογραφία για το Grenache, Syrah και Mourvèdre). Άλλα σταφύλια, όπως Cinsault και Counoise, κάνουν επίσης την εμφάνιση τους και στην πραγματικότητα. Δεκατρείς διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στο μείγμα των Châteauneuf-du-Pape. Τα λευκά κρασιά είναι συχνά συνδυασμοί από Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, και Viognier, αν και μερικά ακόμα σταφύλια επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν στο χαρμάνι.Τα κρασιά από αυτή την περιοχή θα τα συναντήσετε συνήθως με την ένδειξη «Côtes-du-Rhône» στην ετικέτα.
Μπορεί να έχετε ακούσει για το Châteauneuf-du-Pape ή το Hermitage , ονομασίες που βρίσκονται στο Ροδανό. O ποταμός Ροδανός ξεκινά στις Άλπεις και ρέει προς τα κάτω μέσω Valence και Avignon, καταλήγοντας στη Μεσόγειο Θάλασσα στην περιοχή κοντά στη Μασσαλία. Η περιοχή γενικά χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη: το Βόρειο Ροδανό και το Νότιο Ροδανό.
Στο Βόρειο Ροδανό, κυριαρχεί το Syrah. Το σταφύλι βρίσκει την πιο πιπεράτη, σαρκώδη έκφραση του στις απότομες πλαγιές κατά μήκος του ποταμού. Ένας καλός τρόπος για να μυηθείτε σε αυτά τα κρασιά είναι να δοκιμάσετε St. Joseph ή Crozes-Hermitage, αλλά μπορεί να είναι λίγο ακριβά. Μερικοί ταλαντούχοι παραγωγοί φτιάχνουν τα κρασιά Vin de Pays Collines Rhodaniennes, που είναι εξίσου γευστικά και εξαιρετικά προσιτά. Σε αυτή την περιοχή θα βρείτε επίσης λευκά κρασιά από το σταφύλι Viognier.
Στον ηλιόλουστο Νότιο Ροδανό όλο το θέμα είναι το χαρμάνι, με κυρίαρχο το σταφύλι Grenache. Τα κρασιά που φτιάχνονται είναι συνήθως τα "GSM," (συντομογραφία για το Grenache, Syrah και Mourvèdre). Άλλα σταφύλια, όπως Cinsault και Counoise, κάνουν επίσης την εμφάνιση τους και στην πραγματικότητα. Δεκατρείς διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στο μείγμα των Châteauneuf-du-Pape. Τα λευκά κρασιά είναι συχνά συνδυασμοί από Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, και Viognier, αν και μερικά ακόμα σταφύλια επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν στο χαρμάνι.Τα κρασιά από αυτή την περιοχή θα τα συναντήσετε συνήθως με την ένδειξη «Côtes-du-Rhône» στην ετικέτα.
Languedoc-Roussillon
Languedoc και Roussillon είναι δύο μεγάλες περιοχές που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου. Τα κόκκινα και τα ροζέ από αυτές τις περιοχές προέρχονται, σε γενικές γραμμές, από χαρμάνια των ποικιλιών Cinsault, Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, με άλλες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα λευκά κρασιά είναι λιγότερο συνηθισμένα εδώ- όταν υπάρχουν είναι επίσης συνήθως χαρμάνια που περιλαμβάνουν Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Muscat, και μερικές φορές άλλα σταφύλια.
Αν αγαπάτε τα κρασιά από τις ζεστές περιοχές της Καλιφόρνιας ή της Αυστραλίας, αυτές οι περιοχές είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για ξεκινήσετε με τα γαλλικά κρασιά. Η ηλιοφάνεια δίνει άφθονη φρουτώδη γεύση και πλήρες σώμα στα κόκκινα στα κρασιά από τις AOC Côtes du Roussillon, St. Chinian, Minervois, and Languedoc. Μην μπερδεύεστε! Το Languedoc είναι το γενικότερο όνομα για την περιοχή αλλά και το όνομα για μια συγκεκριμένη AOC.
Η Rousillon είναι επίσης γνωστή για τους ενισχυμένους γλυκούς οίνους από χαρμάνι Grenache. Παράγονται περισσότερο στις περιοχές Rivesaltes, Maury και Banyuls.
Μπορεί να δείτε την ένδειξη «vin de pays d'Oc» σε μια ετικέτα κρασιού από την περιοχή. Είναι μια ταξινόμηση των οίνων που είναι λίγο καλύτεροι από τους επιτραπέζιους, χωρίς όμως πολλούς περιορισμούς, όπως τα κρασιά Π.Ο.Π. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με την ποιότητά τους
Languedoc και Roussillon είναι δύο μεγάλες περιοχές που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου. Τα κόκκινα και τα ροζέ από αυτές τις περιοχές προέρχονται, σε γενικές γραμμές, από χαρμάνια των ποικιλιών Cinsault, Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, με άλλες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα λευκά κρασιά είναι λιγότερο συνηθισμένα εδώ- όταν υπάρχουν είναι επίσης συνήθως χαρμάνια που περιλαμβάνουν Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Muscat, και μερικές φορές άλλα σταφύλια.
Αν αγαπάτε τα κρασιά από τις ζεστές περιοχές της Καλιφόρνιας ή της Αυστραλίας, αυτές οι περιοχές είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για ξεκινήσετε με τα γαλλικά κρασιά. Η ηλιοφάνεια δίνει άφθονη φρουτώδη γεύση και πλήρες σώμα στα κόκκινα στα κρασιά από τις AOC Côtes du Roussillon, St. Chinian, Minervois, and Languedoc. Μην μπερδεύεστε! Το Languedoc είναι το γενικότερο όνομα για την περιοχή αλλά και το όνομα για μια συγκεκριμένη AOC.
Η Rousillon είναι επίσης γνωστή για τους ενισχυμένους γλυκούς οίνους από χαρμάνι Grenache. Παράγονται περισσότερο στις περιοχές Rivesaltes, Maury και Banyuls.
Μπορεί να δείτε την ένδειξη «vin de pays d'Oc» σε μια ετικέτα κρασιού από την περιοχή. Είναι μια ταξινόμηση των οίνων που είναι λίγο καλύτεροι από τους επιτραπέζιους, χωρίς όμως πολλούς περιορισμούς, όπως τα κρασιά Π.Ο.Π. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με την ποιότητά τους


Προβηγκία (Provence)
Όταν σκεφτόμαστε την Προβηγκία, η πρώτη μας σκέψη είναι τα ροζέ κρασιά. Παράγονται αρκετά σε αυτή την περιοχή, συνήθως από blend Grenache, Syrah, Cinsault και Mourvèdre . Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτά τα όμορφα, ξηρά ροζέ κρασιά. Αν ψάχνετε για κόκκινα, δείτε στη Bandol. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κατά μήκος της ακτής και παράγει ως επί το πλείστον κόκκινα κρασιά από χαρμάνια με κυρίαρχο το Mourvedre. Οι παραγωγοί στην Bandol τείνουν επίσης να κάνουν εξαιρετικά ροζέ κρασιά από τα νεότερα αμπέλια που δεν είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν στο κόκκινο κρασί.
