Τα κελάρια κρασιού ή δωμάτια κρασιού, εάν είναι πάνω από το έδαφος, είναι χώροι σχεδιασμένοι ειδικά για την αποθήκευση και παλαίωση του κρασιού. Σε ένα "ενεργό" κελάρι κρασιού, η θερμοκρασία και υγρασία διατηρούνται από κατάλληλο σύστημα κλιματισμού. Τα "παθητικά" κελάρια κρασιού δεν ελέγχονται κλιματικά και έτσι πρέπει να είναι προσεκτικά τοποθετημένα. Επειδή το κρασί είναι ένα φυσικό, φθαρτό τρόφιμο, όλοι οι τύποι κρασιού-κόκκινου, λευκού, αφρώδους και ενισχυμένου-μπορούν να χαλάσουν όταν εκτεθούν στην ζέστη, φως, δονήσεις ή διαταραχές στην θερμοκρασία και υγρασία. Τα κρασιά, όταν αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διατηρήσουν την ποιότητά τους και σε μερικές περιπτώσεις να βελτιωθούν στο άρωμα, γεύση και πολυπλοκότητα καθώς παλαιώνουν. Μερικοί ειδικοί στο κρασί υποστηρίζουν ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για την παλαίωση του κρασιού είναι 13 °C, άλλοι 15 °C. Τα ψυγεία κρασιού προσφέρουν μια εναλλακτική λύση έναντι των κελαριών κρασιού και είναι διαθέσιμα σε χωρητικότητες από μικρά 16 φιαλών μέχρι έπιπλα-ψυγεία που χωράνε μέχρι 400 φιάλες. Τα ψυγεία κρασιού δεν είναι ιδανικά για παλαίωση αλλά εξυπηρετούν στην ψύξη του κρασιού στην τέλεια θερμοκρασία για πόση. Αυτά τα ψυγεία διατηρούν την υγρασία χαμηλή (συνήθως κάτω από 50%), κάτω από την βέλτιστη υγρασία των 50% μέχρι 70%. Χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να ξεράνουν τους φελλούς με τον χρόνο, επιτρέποντας στο οξυγόνο να εισέλθει στην φιάλη, πράγμα το οποίο ελαττώνει την ποιότητα του κρασιού, οξειδώνοντας το.