Αποτελέσματα στην Υγεία

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, επιδημιολογικές μελέτες έχουν σταθερά δείξει ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κρασιού συσχετίζεται στατιστικά με μία ελάττωση σε καρδιολογικές ασθένειες όπως καρδιακό έμφραγμα. Επιπρόσθετες νέες αναφορές στο Γαλλικό παράδοξο επίσης ενισχύουν την συσχέτιση. Αυτό το παράδοξο είναι η σχετικά χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου στην Γαλλία παρά τα υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους στην παραδοσιακή Γαλλική δίαιτα. Μερικοί επιδημιολόγοι υποψιάζονται ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση κρασιών από τους Γάλλους, αλλά η επιστημονική μαρτυρία γι' αυτή την θεωρία είναι περιορισμένη. Επειδή ο μέσος μετριοπαθής πότης κρασιού είναι πιθανόν να εξασκείται πιο συχνά, επίσης είναι πιο συνειδητοποιημένος για την υγεία του και είναι από ένα υψηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, η συσχέτιση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και καλύτερης υγείας μπορεί να είναι επίπλαστη ή να παριστάνει μία συσχέτιση μάλλον παρά σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Μελέτες στον πληθυσμό δείχνουν μια σχέση σχήματος J μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και του κινδύνου καρδιακής ασθένειας: αυτοί που πίνουν πολύ έχουν ανεβασμένο ρίσκο, ενώ οι μετρίως πίνοντας (μέχρι 20 γραμμ. αλκοόλ ανά μέρα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο από μη πότες. Μελέτες επίσης έχουν βρει ότι μέτρια κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτική, αν και η συσχέτιση είναι καταφανώς ισχυρότερη για το κρασί. Επιπροσθέτως, μερικές μελέτες έχουν βρει μεγαλύτερα κέρδη για την υγεία για το κόκκινο κρασί παρά το λευκό, αν και άλλες μελέτες δεν έχουν βρει κάποια διαφορά. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό κρασί, και αυτές θεωρούνται ιδιαιτέρως προστατευτικές έναντι καρδιακής νόσου.
Μία χημική ουσία στο κόκκινο κρασί που λέγεται ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι έχει και καρδιοπροστατευτικά και χημειοπροστατευτικά αποτελέσματα σε μελέτες επί ζώων. Χαμηλές δόσεις ρεσβερατρόλης στην δίαιτα μεσήλικων ποντικιών έχει δείξει μία ευρεία επιρροή στους γενετικούς συντελεστές που σχετίζονται με την γήρανση και μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερη προστασία στην καρδιά. Ειδικά, χαμηλές δόσεις ρεσβερατρόλης μιμούνται τα αποτελέσματα θερμιδικού περιορισμού-διαιτών με 20%-30% λιγότερες θερμίδες από μία τυπική δίαιτα. Η ρεσβερατρόλη παράγεται φυσικά στην επιδερμίδα των σταφυλιών σε αντίδραση στην μόλυνση από μύκητες, που περιλαμβάνει την έκθεση στην μαγιά κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Καθώς το λευκό κρασί έχει ελάχιστη επαφή με την επιδερμίδα των σταφυλιών κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, γενικά περιέχει χαμηλότερα επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας. Θετικές γιά την υγεία ουσίες στο κρασί επίσης περιλαμβάνουν άλλες πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.
Για να κερδίσουμε πλήρως από την ρεσβερατρόλη στο κρασί, συνιστάται να πίνουμε αργά, γουλιά-γουλιά. Εξ αιτίας αδρανοποίησης στο έντερο και στο ήπαρ, η περισσότερη από την ρεσβερατρόλη που καταναλώνεται ενώ πίνουμε κόκκινο κρασί δεν φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος. Όμως εάν πίνουμε αργά γουλιά-γουλιά, η απορρόφηση μέσω των βλενογόνων του στόματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση κατά 100 φορές των επιπέδων ρεσβερατρόλης στο αίμα.
Τα κόκκινα κρασιά από τον νότο της Γαλλίας και από την Σαρδηνία της Ιταλίας έχουν βρεθεί να περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα προκυανιδίνης, ουσίας στους σπόρους σταφυλιού που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για τα κέρδη επί της καρδιάς στο κόκκινο κρασί. Κόκκινα κρασιά από αυτές τις περιοχές περιέχουν μεταξύ δύο και τέσσερις φορές περισσότερη προκυανιδίνη από άλλα κρασιά που ελέγχθηκαν. Οι προκυανιδίνες καταστέλλουν την σύνθεση ενός πεπτιδίου που λέγεται ενδοθελίνη-1 που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
Μία μελέτη του 2007 βρήκε ότι και το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι αποτελερματικοί αντιβακτηρικοί συντελεστές εναντίον στελεχών του Στρεπτόκοκκου. Επί προσθέτως μία αναφορά στο φυλλάδιο του 2008 της Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention ισχυρίζεται ότι μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στους άντρες.
Ενώ η μαρτυρία από το εργαστήριο και επιδημιολογικές (παρατηρήσεις) μελέτες υποδεικνύουν ένα καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα, δεν έχουν συμπληρωθεί ελεγχόμενες μελέτες στην επίδραση αλκοολούχων ποτών στο ρίσκο της ανάπτυξης καρδιακής ασθένειας ή εμφράγματος. Εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και αλκοολισμό. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί τον κόσμο να "συμβουλεύεται τον γιατρό του γιά τα κέρδη και τα ρίσκα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ".
Τα αποτελέσματα του κρασιού στον εγκέφαλο είναι επίσης υπό μελέτη. Μία μελέτη συμπεραίνει ότι κρασί φτιαγμένο από το σταφύλι Cabernet Sauvignon ελαττώνει τον κίνδυνο της Ασθένειας Αλτσχάιμερ. Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι μεταξύ αλκοολικών, το κρασί καταστρέφει τον ιππόκαμπο σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα αλκοολούχα ποτά.
Οι σουλφίτες στο κρασί μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν άσθμα, ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι σουλφίτες είναι παρόντες σε όλα τα κρασιά και σχηματίζονται σαν φυσιολογικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Πολλοί οινοπαραγωγοί προσθέτουν διοξείδιο του θείου σαν συντηρητικό του κρασιού. Διοξείδιο του θείου επίσης προστίθεται σε τροφές, όπως αποξηραμένα βερύκοκκα και χυμούς πορτοκαλιού. Το επίπεδο των προστεθειμένων σουλφιτών ποικίλει: μερικά κρασιά βγαίνουν στην αγορά με χαμηλούς σουλφίτες.
Μία μελέτη των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάστηκε η Μελέτη του Ενός Εκατομμυρίου Γυναικών, συμπέρανε ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων, περιλαμβανομένων του στήθους, φάρυγγα και συκωτιού. Η αρχηγός της συγγραφής της μελέτης, Καθηγήτρια Valerie Beral έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις του ότι οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα επί της υγείας του κόκκινου κρασιού εξισορροπούν τον κίνδυνο καρκίνου. Είπε, "Είναι ένας απόλυτος μύθος ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για σας". Ο καθηγητής Roger Corder, συγγραφέας του The Red Wine Diet, υποστηρίζει ότι δύο μικρά ποτήρια κρασιού με πολλές ταννίνες και προκυανιδίνη θα αποφέρει όφελος αν και "τα περισσότερα κρασιά στα σούπερ-μάρκετ έχουν χαμηλά ποσοστά προκυανιδίνης και πολύ αλκοόλ".