Ενώ η μαρτυρία από το εργαστήριο και επιδημιολογικές (παρατηρήσεις) μελέτες υποδεικνύουν ένα καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα, δεν έχουν συμπληρωθεί ελεγχόμενες μελέτες στην επίδραση αλκοολούχων ποτών στο ρίσκο της ανάπτυξης καρδιακής ασθένειας ή εμφράγματος. Εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και αλκοολισμό. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί τον κόσμο να "συμβουλεύεται τον γιατρό του γιά τα κέρδη και τα ρίσκα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ".
Τα αποτελέσματα του κρασιού στον εγκέφαλο είναι επίσης υπό μελέτη. Μία μελέτη συμπεραίνει ότι κρασί φτιαγμένο από το σταφύλι Cabernet Sauvignon ελαττώνει τον κίνδυνο της Ασθένειας Αλτσχάιμερ. Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι μεταξύ αλκοολικών, το κρασί καταστρέφει τον ιππόκαμπο σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα αλκοολούχα ποτά.
Οι σουλφίτες στο κρασί μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν άσθμα, ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι σουλφίτες είναι παρόντες σε όλα τα κρασιά και σχηματίζονται σαν φυσιολογικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Πολλοί οινοπαραγωγοί προσθέτουν διοξείδιο του θείου σαν συντηρητικό του κρασιού. Διοξείδιο του θείου επίσης προστίθεται σε τροφές, όπως αποξηραμένα βερύκοκκα και χυμούς πορτοκαλιού. Το επίπεδο των προστεθειμένων σουλφιτών ποικίλει: μερικά κρασιά βγαίνουν στην αγορά με χαμηλούς σουλφίτες.
Μία μελέτη των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάστηκε η Μελέτη του Ενός Εκατομμυρίου Γυναικών, συμπέρανε ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων, περιλαμβανομένων του στήθους, φάρυγγα και συκωτιού. Η αρχηγός της συγγραφής της μελέτης, Καθηγήτρια Valerie Beral έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις του ότι οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα επί της υγείας του κόκκινου κρασιού εξισορροπούν τον κίνδυνο καρκίνου. Είπε, "Είναι ένας απόλυτος μύθος ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για σας". Ο καθηγητής Roger Corder, συγγραφέας του The Red Wine Diet, υποστηρίζει ότι δύο μικρά ποτήρια κρασιού με πολλές ταννίνες και προκυανιδίνη θα αποφέρει όφελος αν και "τα περισσότερα κρασιά στα σούπερ-μάρκετ έχουν χαμηλά ποσοστά προκυανιδίνης και πολύ αλκοόλ".