Κατάστημα

Μερκούρη Κτήμα Magnum, Κτήμα Μερκούρη

75,00


Στην τιμή της φιάλης συμπεριλαμβάνετε και ένα πιάτο τυριών και αλλαντικών που βοηθά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του κρασιού. Διαβάστε περισσότερα

Τιμή φιαλης για το σπίτι:38 €

Κατηγορίες: , .

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια έχουν ξεκινήσει και οι Έλληνες παραγωγοί την εμφιάλωση των κρασιών τους και σε φιάλες χωρητικότητας 1.5 λίτρου (magnum) αντί των συμβατικών (750 ml) μόνο. Έκτος όμως από το μέγεθος, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δυο αυτών εμφιαλώσεων και πως επιδρά στο κρασί;

Το κρασί μέσα στη φιάλη παλαιώνει και εξελίσσεται χάρη στην ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται από το φελλό. Σε μια magnum φιάλη, η αναλογία οξυγόνου – κρασιού είναι πολύ μικρότερη, εφόσον η φιάλη περιέχει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα κρασιού. Αυτό καθυστερεί την εξέλιξη του κρασιού και προσφέρει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και αντοχή στο χρόνο. Οι magnum φιάλες επιδέχονται μακρόχρονη παλαίωση και οι οινοποιοί εμφιαλωνουν σε αυτές τα πιο premium κρασιά τους προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες γευστικές συγκινήσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ένα ενδιαφέρον πείραμα πάντα είναι η δοκιμή του ίδιου κρασιού σε συμβατική και magnum φιάλη. Παρατηρήστε τη διαφορά τους στο πέρασμα του χρόνου και θα καταλάβετε γιατί κάποιοι τις προτιμούν φανατικά. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Για την Ιστορία

Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο (2χλμ), τον Πύργο (12 (χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (32 χλμ).
Πρόκειται για ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα Κορινθιακής σταφίδας. Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη, με ρίζες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γη.
Η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας με δράση στη Βόρεια Ιταλία και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη. Ακολουθεί, λίγα χρόνια αργότερα, η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώναμε μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» που εισάγονται από την βόρεια Ιταλία (Friuli).
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καϊκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος για να φορτώσουν τα γεμάτα με κόκκινο μπρούσκο κρασί δρύϊνα βαρέλια, με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης. Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία, τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω ευρύτερη περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή «Μερκούρη», όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή.
Το 1930 ο Λεωνίδας Μερκούρης κατασκευάζει μέσα στο κτήμα ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές 300 t περίπου, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το έτος 1960. Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ανανεώνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, ενώ το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή μιάς οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας.
Σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας.

Οινοποιός

Κτήμα Μερκούρη

Ποικιλία

Refosco, Μαυροδάφνη