Όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η αμπελοοινική ιστορία της Χιλής είναι πολύ παλιά χάρη στη σχέση με τους Ισπανούς αποίκους.Η πρώτη Vitis Vinifera φυτεύτηκε στη χώρα το 1554.Η Χιλή διαθέτει όλες τις ευνοικές προυποθέσεις για την ύπαρξη αμπελουργίας και οινοποιίας υψηλής ποιότητας και για εδαφολογικούς λόγους αλλά και χάρη στην ευνοική επίδραση της τεράστιας οροσειράς των Άνδεων στα Ανατολικά σε συνδυασμό με τις αύρες του Ειρηνικού ωκεανού στα Δυτικά. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάνουν τους αμπελώνες να δίνουν ένα προφίλ Μεσογειακού τύπου με χαρακτηριστικά που κυμαίνονται μεταξύ Bordeaux και Νότιας Ισπανίας.
Η μακρά ιστορία της Χιλής στην αμπελουργία και την οινοποιία και ο θετικός και ευνοϊκός συνδυασμός της με εξαιρετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες δεν είχε μέχρι πρότινος καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα και έτσι τα τοπικά κρασιά παρέμεναν άγνωστα και ήταν ποιοτικά αδιάφορα. Η Αναγέννηση του οινικού τοπίου της χώρας άρχισε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και βοηθήθηκε πολύ από το γεγονός ότι η Χιλή ακολουθούσε ανέκαθεν το Γαλλικό μοντέλο αμπελουργίας και οινοποιίας. Η προτίμηση προς τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού κυρίως Γαλλικής προέλευσης είναι πλέον σαφής, τα κοινότοπα αποτελέσματα του Carmenere και του Torontes είναι σήμερα παρελθόν και η Χιλή είναι διάσημη χάρη στο Cabernet Sauvignon-το Merlot-το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. Στην παρούσα φάση με ένα νέο μεγάλο ποιοτικό άλμα που συμπίπτει με την “ανακάλυψη” νέων αμπελουργικών περιοχών, εξαιρετικά αποτελέσματα αρχίζει να δίνει το Syrah ενώ και το Pinot Noir φαίνεται κατάλληλο για τις συνθήκες της χώρας.
Η επιτυχία της Χιλιανής προσπάθειας στην οινοποιία και η “προαγωγή” της σε ισχυρή εξαγωγική δύναμη ήταν τόσο μεγάλη που η χώρα από τα 12 οινοποιεία που είχε το 1995 έφτασε τα 70 το 2005 τα οποία σήμερα είναι πολύ περισσότερα. Με κυβερνητικό διάταγμα του 1994, οι οινοποιητικές περιφέρειες της Χιλής είναι τέσσερις: Atacama, Coquimbo, Aconcagua και Valle Central (με σημαντικές υποπεριοχές της Maipo, Rapel, Curico, Maule).Με το ακόμα μεγαλύτερο ποιοτικό άλμα της παρούσας περιόδου και την κατεύθυνση προς την παραγωγή κρασιών terroir, έχει αρχίσει να φαίνεται η πολύ μεγάλη σημασία των περιοχών Elqui, Limari, Leyda και Bio Bio. Μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία με εξαιρετικό επίπεδο κρασιών είναι τα ακόλουθα : Montes, Errazuriz, Concha y Toro, Casa Lapostole, Almaviva, Cono Sur


Τα γεωγραφικά εμπόδια της Χιλής, η Ατακάμα στα βόρεια, οι Άνδεις στα ανατολικά, η Παταγονία στο νότο και τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά κάνουν τη Χιλή ένα μοναδικό μέρος για καλλιέργεια. Τα προαναφερθέντα βοηθούν στη διατήρηση υγιών συνθηκών και την προστασία αμπελώνων από τα παράσιτα και τις ασθένειες, γι’ αυτό κιόλας η Χιλή έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους βιολογικούς αμπελώνες στον κόσμο.
Ο δροσερός αέρας της θάλασσας είναι μερικώς μπλοκαρισμένος από τα παράκτια βουνά και βρίσκει το δρόμο του προς την ενδοχώρα, ακολουθώντας την πορεία των κοιλάδων. Κατά την διάρκεια της ημέρας, το θαλασσινό αεράκι διεισδύσει στο εσωτερικό, ενώ κάθε βράδυ ο κρύος αέρας κατεβαίνει από το λιώσιμο του χιονιού που καλύπτει κορυφές των Άνδεων.
Το κλίμα της Χιλής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του Ειρηνικού Ωκεανού και του ρεύματος Humboldt που ξεκινά στα παγωμένα νερά κοντά στην Ανταρκτική και ρέει μέχρι τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Το μεσογειακό κλίμα της Χιλής διαθέτει ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και κρύους, βροχερούς χειμώνες συνδυασμό που αγαπούν τα αμπέλια. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης οι ζεστές μέρες ακολουθούνται από δροσερές νύχτες, και η ιδανική αυτή κατάσταση βοηθάει το σταφύλι στην δημιουργία πρωτογενών αρωμάτων, τραγανής οξύτητας και στα κόκκινα δίνει μαλακές τανίνες και βαθύ χρώμα. Η Χιλή είναι μια μακριά λωρίδα στον χάρτη με ύψος 4630 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος μόλις 175. Με τόση γεωγραφική ποικιλία, η Χιλή είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό από μικροκλίματα- terroir και τύπους εδαφών.Τα εδάφη είναι υγιή, καλά στραγγιζόμενα, και έχουν μια μεγάλη ποικιλία προελεύσεων και διαφορετικές υφές. Παρά τις σχετικά ξηρές συνθήκες, υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση, από τις ροές των Άνδεων, που δεσπόζουν σε όλο το μήκος των ανατολικών συνόρων της Χιλής.
Ο δροσερός αέρας της θάλασσας είναι μερικώς μπλοκαρισμένος από τα παράκτια βουνά και βρίσκει το δρόμο του προς την ενδοχώρα, ακολουθώντας την πορεία των κοιλάδων. Κατά την διάρκεια της ημέρας, το θαλασσινό αεράκι διεισδύσει στο εσωτερικό, ενώ κάθε βράδυ ο κρύος αέρας κατεβαίνει από το λιώσιμο του χιονιού που καλύπτει κορυφές των Άνδεων.
Το κλίμα της Χιλής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του Ειρηνικού Ωκεανού και του ρεύματος Humboldt που ξεκινά στα παγωμένα νερά κοντά στην Ανταρκτική και ρέει μέχρι τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Το μεσογειακό κλίμα της Χιλής διαθέτει ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και κρύους, βροχερούς χειμώνες συνδυασμό που αγαπούν τα αμπέλια. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης οι ζεστές μέρες ακολουθούνται από δροσερές νύχτες, και η ιδανική αυτή κατάσταση βοηθάει το σταφύλι στην δημιουργία πρωτογενών αρωμάτων, τραγανής οξύτητας και στα κόκκινα δίνει μαλακές τανίνες και βαθύ χρώμα. Η Χιλή είναι μια μακριά λωρίδα στον χάρτη με ύψος 4630 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος μόλις 175. Με τόση γεωγραφική ποικιλία, η Χιλή είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό από μικροκλίματα- terroir και τύπους εδαφών.Τα εδάφη είναι υγιή, καλά στραγγιζόμενα, και έχουν μια μεγάλη ποικιλία προελεύσεων και διαφορετικές υφές. Παρά τις σχετικά ξηρές συνθήκες, υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση, από τις ροές των Άνδεων, που δεσπόζουν σε όλο το μήκος των ανατολικών συνόρων της Χιλής.
