Από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες οινοπαραγωγικές χώρες του Νέου Κόσμου, η Νέα Ζηλανδία έχει μακρά αμπελοοινική προϊστορία που ξεκινά την εποχή της αποικιοκρατίας. Ο Βρετανός οινολόγος James Busby προσπάθησε να φτιάξει κρασί το 1836 στο Waitagi αλλά το παλαιότερο αμπέλι της Νέας Ζηλανδίας φυτεύτηκε από την Καθολική Εκκλησία το 1851 στο Hawkes Bay.
Παρόλη την σημαντική προιστορία της, η πραγματική γέννηση του αμπελώνα και το πέρασμα της Νέας Ζηλανδίας στο οινικό προσκήνιο ξεκίνησαν την δεκαετία του 1970. Εκεί που πριν από 40 χρόνια η άδεια πώλησης μπύρας απαιτούσε ειδική κρατική εξουσιοδότηση, σήμερα υπάρχει μία βιομηχανία που σφύζει από ενέργεια.
Πριν από 13 χρόνια, το 2002, η χώρα διέθετε 13.787 εκτάρια παραγωγικών αμπελώνων, με συνολική παραγωγή 118.700 τόνων σταφυλιού. Αντίστοιχα το 2015, οι συνολικές παραγωγικές εκτάσεις αντιστοιχούν σε 35.000 εκτάρια, με ετήσια παραγωγή σταφυλιών 326.000 τόνων.


Xάρη στο συνδυασμό εδαφικής και κλιματικής καταλληλότητας οι πρώτοι αμπελώνες με Sauvignon Blanc φυτεύτηκαν στη Montana της φημισμένης πλέον περιοχής Marlborough. Η συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται στα Βορειοανατολικά του Νότιου Νησιού της χώρας παραμένει το επίκεντρο παραγωγής και φήμης του Sauvignon Blanc. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού που παράγεται εκεί είναι τελείως ξεχωριστά, συνδυάζοντας. Ευρωπαϊκά και μη στοιχεία. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα Νεοζηλανδικά Sauvignon Blanc είναι τα καλύτερα του κόσμου.
Τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας παράγονται κυρίως σε δέκα περιοχές, που απλώνονται σε έκταση μήκους 1600 χιλιομέτρων, απ'άκρου εις άκρον της χώρας, η οποία επιπλέον διαθέτει μεγάλη ποικιλία terroirs με σημαντικές μεταξύ τους διαφορές. Οι κλιματικές και εδαφικές διαφορές μεταξύ-κυρίως-του Βόρειου και Νότιου Νησιού είναι τόσο μεγάλες ώστε οι ημερομηνίες του τρύγου ακόμα και της ίδιας ποικιλίας σταφυλιών να παρουσιάζουν πολύ σημαντικές χρονικές αποκλίσεις. Ο τρύγος του Chardonnay-για παράδειγμα-στις θερμές και υγρές περιοχές Northland και Gisborne του Βόρειου Νησιού γίνεται τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου, ενώ ο τρύγος του Chardonnay στο ψυχρό κεντρικό Otago του Νότιου Νησιού γίνεται αρχές με μέσα Απριλίου.
Τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας παράγονται κυρίως σε δέκα περιοχές, που απλώνονται σε έκταση μήκους 1600 χιλιομέτρων, απ'άκρου εις άκρον της χώρας, η οποία επιπλέον διαθέτει μεγάλη ποικιλία terroirs με σημαντικές μεταξύ τους διαφορές. Οι κλιματικές και εδαφικές διαφορές μεταξύ-κυρίως-του Βόρειου και Νότιου Νησιού είναι τόσο μεγάλες ώστε οι ημερομηνίες του τρύγου ακόμα και της ίδιας ποικιλίας σταφυλιών να παρουσιάζουν πολύ σημαντικές χρονικές αποκλίσεις. Ο τρύγος του Chardonnay-για παράδειγμα-στις θερμές και υγρές περιοχές Northland και Gisborne του Βόρειου Νησιού γίνεται τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου, ενώ ο τρύγος του Chardonnay στο ψυχρό κεντρικό Otago του Νότιου Νησιού γίνεται αρχές με μέσα Απριλίου.
Η Νέα Ζηλανδία είναι δικαιολογημένα φημισμένη για τα κρασιά από Sauvignon Blanc και από την άλλη φαίνεται να είναι χώρα κατάλληλη για την παραγωγή κυρίως λευκών κρασιών. Έτσι, ενώ δεν είναι λίγοι οι “ειδικοί” που επιφανειακά χαρακτηρίζουν τη Ν. Ζηλανδία “μονοδιάστατη οινική χώρα” αναφερόμενοι στο κλασικό-ακαριαία αναγνωρίσιμο ύφος του Sauvignon Blanc, ιδιαίτερα από το Marlborough, τονίζοντας την επαναλαμβανόμενα υψηλή ένταση και καθαρότητα πρωτογενών και δευτερογενών αρωμάτων που θυμίζουν τροπικά φρούτα, φυτικότητα και ίχνη γάτου, πάντα συνοδευόμενα από υψηλή αναζωογονητική ή διαπεραστική οξύτητα, μέτριο αλκοόλ και συνήθως 3 με 6 γρ. / λ. υπολειμματικά σάκχαρα, στην πραγματικότητα αγνοούν ή δεν αντιλαμβάνονται τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται για την επέκταση του συγκεκριμένου ύφους πειραματιζόμενος με το συνδυασμό σταφυλιών που διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης, τη χρήση δρυός και τη μηλογαλακτική μετατροπή. Παρά ταύτα σήμερα είναι ανεπτυγμένη η παραγωγή κρασιών από όλες σχεδόν τις σημαντικές διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού. Επιτυχή κρίνονται τα αποτελέσματα που δίνει, στις λευκές ποικιλίες, (πλην του Sauvignon) και το Chardonnay ενώ τα ασβεστώδη εδάφη και το ψυχρό κλίμα της περιοχής Waipara (στα Βόρεια του Νότιου Νησιού) δημιούργησαν τον πιο επιτυχημένο τύπο κόκκινου κρασιού της Νέας Ζηλανδίας. Τα Νεοζηλανδικά δημιουργήματα από Pinot Noir είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που έχει να παρουσιάσει ο “Νέος Κόσμος” και σίγουρα ο καλύτερος τύπος κόκκινου κρασιού της χώρας των kiwis.

