Κατάστημα

Whisky, Haig Blended

8,0085,00


Προερχόμενο από το παλαιότερο αποστακτήριο της Σκωτίας, το Haig έχει έναν αυθεντικό χαρακτήρα που αντανακλάται στη γεύση του. Χρώμα χρυσαφί, αρώματα καπνού και φρεσκοκομμένων χορταρικών, με ικανοποιητικό σώμα με πιπεράτες νότες κάρδαμου, ένα παραδοσιακό ουίσκυ από τον αρχαιότερο παραγωγό σκωτσέζικων ουίσκυ.

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός προϊόντος: n/a. Κατηγορίες: , , .

Το Haig δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1627 στο Stirling, από το πρώτο αποστακτήριο της Σκοτίας. Ο John Haig ήταν αυτός που για πρώτη φορά έδωσε όνομα σε σκωτσέζικο ουίσκι. Μέχρι και σήμερα λοιπόν το Haig παραμένει ένα ουίσκι με μοναδική ποιότητα.

Blended Whisky

Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία ουίσκι παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι. Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά. Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Επιπλέον σημειώστε πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και στην τιμή καθώς η ανάμειξη των πολλών malt στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως αυτά είναι χαμηλής παλαίωσης (και άρα οικονομικότερα), ή υψηλής παλαίωσης (και άρα πιο ακριβά).

Παρασκευή whisky

Η παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.

Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι ξεκινά με τα δημητριακά. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.

Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.

Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.

Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η «σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης».

Το προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.