Κατάστημα

Gin, Gordon’s

8,0085,00


Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τζιν στον κόσμο, με κυρίαρχο το άρωμα του άγριου κυπαρισσιού, αλλά σε ισορροπία με νότες κολίανδρου. Το τζιν της Gordon ξεκίνησε το 1769 και έγινε το βασικό συστατικό του του πρώτου στον κόσμο cocteil πίσω στο 1858, και γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Ένα καθαρά Βρεττανικό προιόν, το κλασσικό ποτό της αυτοκρατορίας, τότε και σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός προϊόντος: n/a. Κατηγορίες: , , .

Το Gordon’s είναι το πρώτο London Dry Gin με την αυθεντική Λονδρέζικη μυστική συνταγή από το 1769, η ποιότητά του χαρακτηρίζεται και από την μεγάλη περιεκτικότητα σε κέδρο, χαρίζοντάς του μοναδική αυθεντική αναζωογονητική γεύση. Κατά την διαδικασία επιλογής των βοτάνων, 9 στους 10 καρπούς κέδρου απορρίπτονται, ενώ κατά την απόσταξη, χρησιμοποιούνται ολόκληρα βότανα, όχι εκχυλίσματα. Το Gordon’s είναι το gin με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, που διατίθεται σε πάνω από 140 χώρες. Εξακολουθεί να παρασκευάζεται σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα ποιότητας που έθεσε ο Alexander Gordon. Είναι το πρότυπο σύμφωνα με το οποίο αξιολογούνται όλα τα London Dry Gin. Ήταν το πρώτο που έλαβε βασιλική έγκριση. Συνδιάστε το με τόνικ και μια φέτα lime, ή μια φέτα αγγούρι για να αναδείξετε όλα τα αρώματα και τη δροσιά του..

Για την Ιστορία

Διάσημο και μακρόβιο το Gin έχει σαν επίσημη ημερομηνία γέννησης του το 1575 με την ίδρυση της γνωστής μέχρι και σήμερα για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών εταιρείας Bols. Στην πράξη όμως έχει αρκετά περισσότερα χρόνια στην πλάτη του αφού πολύ πριν από τον 16 αιώνα ο “πρόγονος” του παρήγετο, όπως διδάσκει η ιστορία των περισσότερων αποσταγμάτων στα μοναστήρια των κάτω χωρών.

Αν και οι περισσότεροι λοιπόν θεωρούν ότι το gin κατάγεται από την Μεγάλη Βρετανία, το συγκεκριμένο απόσταγμα δηλώνει γέννημα Ολλανδίας. Εκεί αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Bols ένας Ολλανδός γιατρός ο Franciscus de la Boe γνωστός και ως Sylvious παρασκεύασε το genever, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από καθαρό αλκοόλ και αιθέριο έλαιο από κεδρόμηλα (juniper berries), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, μέχρι την αντιμετώπιση του λουμπάγκου. Το θαυματουργό αυτό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 30ετούς πολέμου, ως δυναμωτικό ελιξίριο. Η ιστορία μάλιστα λέει ότι οι στρατιώτες της εποχής του είχαν δώσει το όνομα “Ολλανδικό θάρρος“.  Με αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί γνώρισαν το genever και σαν καλοί έμποροι φρόντισαν για την μετανάστευση του, για την μετονομασία του σε gin και φυσικά για την αξιοποίηση του. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν και μια σχέση πάθους μαζί του: το καθιέρωσαν σε εθνικό τους ποτό (ας μην ξεχνάμε οι Σκωτζέσοι δεν είναι Βρετανοί), το κατανάλωναν σε απίστευτες ποσότητες και τον 18ο αιώνα το ευνόησαν ανεβάζοντας την φορολογία στα εισαγόμενα ποτά. Παράλληλα όμως στα μισά του ίδιου αιώνα το ενοχοποίησαν με ένα οργανωμένο κίνημα -που είχε στόχο γενικά τα αλκοολούχα ποτά-και  το υποβάθμισαν σε ποτό του φτωχού.
Τελικά τον 19ο αιώνα ξαναβρήκε θριαμβευτικά τη θέση που δικαιούται: θεσπίστηκαν νόμοι για την διαφύλαξη της ποιότητας του και καθιερώθηκε επίσης νομοθετικά η ένδειξη London Dry Gin. Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες έβαλαν το χεράκι τους και συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς gin, τα επονομαζόμενα premium και σούπερ premium με τελικό αποτέλεσμα το εθνικό τους ποτό να κυριαρχεί σήμερα στα διάσημα μπαρ.

Ανατρέχοντας στη νομοθεσία, θα διαπιστώσουμε ότι το gin είναι το οινοπνευματώδες ποτό που λαμβάνεται  με απλές ή διαδοχικές αποστάξεις αποσταγμάτων δημητριακών ή αιθυλικής αλκοόλης, μαζί με καρπούς αρκεύθου (κέδρου) και άλλων αρωματικών. Στην περίπτωση των τελευταία η ποικιλία είναι τεράστια, η σύνθεση αποτελεί μυστικό της κάθε εταιρείας και μπορεί να περιλαμβάνει κορίανδρο, ρίζες αγγελικής, γλυκάνισο, γλυκόριζα, κίτρο, berries, φλούδες πορτοκαλιού και άλλα πολλά τα οποία όπως είπαμε, αναμιγνύονται με την καθαρή αλκοόλη, εκχυλίζονται από λίγες ώρες έως ολόκληρες ημέρες και στη συνέχεια αποστάζονται για να παραχθεί το επιθυμητό στυλ gin. Οι μέρες εκχύλισης, ο αριθμός αποστάξεων καθώς και η ποικιλία των βοτάνων καθορίζονται από τον παραγωγό και το gin που θέλει να δημιουργήσει. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι απαραίτητη η παρουσία του κεδρόμηλου. Η απόσταξη γίνεται στους γνωστούς άμβυκες, οι οποίοι για λόγους ποιότητας στα περισσότερα αποστακτήρια είναι μικροί σε μέγεθος. Το απόσταγμα, που προκύπτει χρειάζεται αραίωση με νερό και στη συνέχεια είναι έτοιμο για εμφιάλωση και κατανάλωση.

Κατηγορία

Μπουκάλι 700ml, Ποτήρι 65ml