Κατάστημα

Γουμένισσα, Κτήμα Τάτση (2017)

49,00


Στην τιμή της φιάλης συμπεριλαμβάνετε και ένα πιάτο τυριών και αλλαντικών που βοηθά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του κρασιού. Διαβάστε περισσότερα

Τιμή φιαλης για το σπίτι: 17€

Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα

Χρώμα: απαλό γκρενά με κεραμιδί ανταύγειες, χαρακτηριστικές της ηλικίας και της σύνθεσής του.

Στη μύτη τα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων είναι έντονα με το δαμάσκηνο και το βύσσινο να ξεχωρίζουν. Πελτές ντομάτας και λιαστή ντομάτα αποτελούν τη χαρακτηριστική συμβολή του ξινόμαυρου στον συνδυασμό. Βανίλια, γλυκό πιπέρι, γαρύφαλλο και μαύρο πιπέρι δίνουν πικάντικο και μπαχαρένιο χαρακτήρα στο ξεχωριστό σύνολο.

Στο στόμα η βελούδινη υφή δένει άψογα με τις μέτριας έντασης στρογγυλεμένες τανίνες και την περίτεχνα ισορροπημένη οξύτητα. Τα αρώματα στόματος είναι έντονα με χαρακτηριστικότερο το δαμάσκηνο και τη λιαστή ντομάτα ενώ για το τελείωμα επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση που αφήνει αίσθηση τσαγιού στο στόμα.

Συνδυάζεται:  μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι ή μακαρόνια, σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, χωριάτικο λουκάνικο

Για την ιστορία

Η αρχή της ενασχόλησης της οικογένειας Τάτση με το αμπέλι και το κρασί, χάνεται στα βάθη του χρόνου. Με καταγωγή από το Άνω Βοδενό της Ανατολικής Ρωμυλίας, περιοχή έντονα αμπελουργική, ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Γουμένισσα το 1924. Η Γουμένισσα μία από τις τέσσερις περιοχές ΟΠΑΠ Ξινόμαυρου πρέπει να συμπληρώνει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα στο Ξινόμαυρο, να διαβρέχονται και να οινοποιούνται μαζί και το κρασί που προκύπτει να παλαιώσει σε ξύλο βελανιδιάς για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Τάτση καλλιεργεί τις δύο γηγενείς ποικιλίες στα υψώματα Λιμπάσκεριτ και Γερακώνα.  Η επιχείρηση που είναι οικογενειακή λειτουργεί από το 1996, ενώ από το 1998 τα αμπέλια καλλιεργούνται με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας Το 2007 τα δύο αδέρφια, ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη κατασκευή ενός καινούριου οινοποιείου το οποίο δημιουργήθηκε στην περιοχή ενός παλιού κεραμοποιείου, ασπαζόμενοι συγχρόνως τη θεωρία του Rudolph Steiner, περί βιοδυναμικής καλλιέργειας.
Στα αμπέλια που διαχειρίζονται καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες; Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cinsault, όπως και οι λευκές ποικιλίες: Ροδίτης Αλεπού, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Tramminer πειραματικά. Το σύνολο του αμπελώνα είναι 140στρ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 230-480 μέτρων με Ανατολικό-νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Η ηλικία των πρέμνων είναι κατά μέσο όρο 15 ετών με κάποια κομμάτια του αμπελώνα να ξεπερνούν τα 30 χρόνια.
 Η ιδανικότητα της περιοχής είναι εμφανής στο αποτέλεσμα που έχει όλα εκείνα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το κρασί να ξεχωρίζει! Η παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια για 12 μήνες ή περισσότερους συμπληρώνουν τον χαρακτήρα του.

 

Κατηγορία

Φιάλη Ερυθρός

Οινοποιός

Κτήμα Τάτση

Ποικιλία

Νεγκόσκα, Ξινόμαυρο