Μία από τις πλέον εξελιγμένες ελληνικές μονάδες παραγωγής κρασιού είναι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα
Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας, φημισμένης για το καλό κόκκινο κρασί της. Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα, «παντρεμένα» με την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την κατ’ εξοχήν Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «Ξινόμαυρο».
Λευκός ημίγλυκος
Ποικιλία: Ξινόμαυρο και Ροδίτης
Οινοποίηση: Κλασσική μέθοδος λευκής οινοποίησης του πρώτου χυμού (πρόρρωγου) της ποικιλίας Ξινόμαυρο, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 16-18οC.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Χρώμα: Λαμπερό, ανοιχτό κίτρινο.
Μύτη: Απαλό, ευχάριστο άρωμα ώριμου ανανά και εξωτικών φρούτων.
Γεύση: Η πρώτη εντύπωση είναι η ισορροπημένη ημίγλυκη γεύση Διακρίνονται αρώματα βερίκοκου και μάνγκο που γίνονται εντονότερα στο τέλος, αφήνοντας μία αίσθηση καθαρότητας στον ουρανίσκο.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Γύρω στους 10-12οC
Συνοδεύει: Μαλακά τυριά, φρούτα και επιδόρπια εδέσματα.