Μία από τις πλέον εξελιγμένες ελληνικές μονάδες παραγωγής κρασιού είναι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα
Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας, φημισμένης για το καλό κόκκινο κρασί της. Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα, «παντρεμένα» με την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την κατ’ εξοχήν Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «Ξινόμαυρο».
Ερυθρός ημίγλυκος
Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Σέφκα σε μικρές αναλογίες
Οινοποίηση: Κλασσική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Χρώμα : Ερυθρό, χαρακτηριστικό της ποικιλίας Ξινόμαυρο το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του.
Μύτη : Ευχάριστο άρωμα κόκκινων φρούτων και αποξηραμένου δαμάσκηνου.
Γεύση : Η πρώτη εντύπωση είναι η ισορροπημένη ημίγλυκη γεύση, ενώ αναδεικνύεται άρωμα κόκκινων φρούτων που γίνεται εντονότερο στο τέλος, αφήνοντας μία αίσθηση καθαρότητας στον ουρανίσκο.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Συνηθέστερη θερμοκρασία στους 14-16οC, αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ελαφρά παγωμένος.
Συνοδεύει Ιδανικό με γλυκά και επιδόρπια, σαν aperitif.