Κατάστημα

Whisky, Oban 14 Year Old

22,00220,00


Η περιοχή που γεννήθηκαν τα Σκωτσέζικα malts. Για περισσότερα από 200 χρόνια παράγεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Ο τέλειος συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων. Ξεχωριστός χαρακτήρας από θαλάσσια αύρα, καπνό, κίτρο και ξηρή πιπεράτη επίγευση.

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός προϊόντος: n/a. Κατηγορίες: , , .

Ένα εξαιρετικό single malt ουίσκι που φτιάχνεται  στο Oban για πάνω από 200 χρόνια σε ένα από τα πιο παλιά νόμιμα αποστακτήρια της Σκωτίας. Το Oban είναι το σύνορο μεταξύ των Δυτικών Υψιπέδων (West Highlands) και των Νησιών. Είναι το σημείo όπου η γη συναντά τη θάλασσα. Το λιμάνι προσφέρει απόλυτη κάλυψη και καθιστά την περιοχή τη βασική θαλάσσια δίοδο για τα νησιά και την πρωτεύουσα των Δυτικών Υψιπέδων. Το κλίμα είναι ήπιο και εύκρατο, που θερμαίνεται από το Ρεύμα του Κόλπου και ρυθμίζεται από την απαλή βροχή που συχνά πέφτει εδώ γύρω. Ο ομιχλώδης και υγρός χαρακτήρας της περιοχής, με υπόβαθρο τα ρείκια και την τύρφη, αντικατοπτρίζεται τέλεια στο ουίσκι malt που παράγει το Oban. Το Oban χρησιμοποιεί το καλύτερο κριθάρι, το οποίο ζυμώνεται με την ιδιαίτερη συνταγή του αποστακτηρίου.  Οι χάλκινοι αποστακτήρες είναι από τους μικρότερους της Σκωτίας. To πλούσιο φρουτώδες malt, συμπυκνώνεται αργά σε ξύλινα ζεστά δοχεία που βρίσκονται έξω σε ψηλά σημεία του αποστακτηρίου, πριν ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια για 14 χρόνια.

Παρασκευή whisky

Η παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.

Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι ξεκινά με τα δημητριακά. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.

Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.

Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.

Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η «σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης».

Το προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.

Κατηγορία

Μπουκάλι 700ml, Ποτήρι 65ml