1.300,00€
Το John Walker & Sons King George V είναι ένα ουίσκι για τον εορτασμό της χορήγησης του Royal Warrant, του πιστοποιητικού επίσημου προμηθευτή του βασιλικού οίκου, στην John Walker & Sons απο τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’ το 1934.
Μια ειδική επέκταση της σειράς Johnnie Walker, το King George V γιορτάζει το πρώτο βασιλικό ένταλμα που χορηγήθηκε στον John Walker & Sons Ltd για την προμήθεια Scotch ουίσκι στη βρετανική βασιλική οικογένεια το 1934, και έχει προφανώς σχεδιαστεί για να αναδημιουργήσει την γεύση που είχε εκείνα τα χρόνια. Έχουν χρησιμοποιηθεί μέρη από Port Ellen, μαζί με Cardhu, Lochnagar και κάποια πολύ παλιά grain ουίσκι. Αρχικό άρωμα έντονου καπνικού που ακολουθείται από γλυκά, φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια, μπανάνες) χαρακτηριστικά των malt, αναπτύσσεται σε πλούσια αποξηραμένα φρούτα / πικάντικη πολυπλοκότητα (σταφίδες, σύκα, κανέλα). Στο στόμα είναι ομαλό με μια πλούσια, φρουτώδη γλυκύτητα. Ζεστό με λεπτές γεύσεις σανταλόξυλου και καπνού.Ισχυρή γεύση, πολύπλοκη, πλούσια και απαλή. Ζεστό στο στόμα και με παρατεταμένο πλούσιο φινίρισμα τύρφης. Με το νερό απελευθερώνει νέες γεύσεις, με ακόμα πιο φρέσκο φρουτώδες και περισσότερο καπνό στον ουρανίσκο.
No Age Statement αποκαλείται η κατηγορία των ουίσκι στην ετικέτα των οποίων δεν αναγράφεται η ηλικία ωρίμασης. Παρέχει στα αποστακτήρια τη δυνατότητα να αναμειγνύουν τις καλύτερες σοδειές, συνδυάζοντας την πολύπλοκη γεύση που περιέχεται στα παλαιότερα βαρέλια, με τη σπιρτάδα των νεώτερων αποσταγμάτων.
Παρασκευή whisky
Η παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.
Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι ξεκινά με τα δημητριακά. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.
Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.
Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.
Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η «σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης».
Το προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.