27,00€ – 295,00€
Λεπτή ομαλή γεύση, με πλούσια αποξηραμένα φρούτα και sherry, ισορροπημένη μύτη με καπνό ξύλου και μπαχαρικό. Περιγράφεται από τον F Paul Pacult, τον γνωστό συγγραφέα του διεθνούς ουίσκι, στο βιβλίο του Kindred Spirits ως «απλά το καλύτερο 12μηνο».
Εξαιρετική ισορροπία από το ωριμασμένο σε βαρέλια sherry 12άρι της Macallan, ένα από τα κορυφαία single malt της ηλικίας του. Γλυκό άρωμα από σουλτανίνες και φρέσκο μήλο φτάνει στη μύτη, με νότες από sherry, τροπικά φρούτα και χρυσαφένιο σιρόπι. Στον ουρανίσκο έρχονται έντονες γεύσεις, μεσαίου σώματος με νότες από ζεστά γλυκίσματα, μαρμελάδα, σουλτανίνες και φλούδες, καθώς αναπτύσεεται παράλληλα η γλύκα από σάκχαρα κριθαριού. Μακρύ τελείωμα με έντονες δρύινες νότες.Μια από τις δημοφιλέστερες οινοπνευματοποιίες στον κόσμο, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Macallan έχει χτίσει την καλύτερη φήμη ως ποιοτικό malt ουίσκι και το πιο περιζήτητο ουίσκι για τους συλλέκτες. Οι σπάνιες φιάλες μπορούν να αλλάξουν χέρια για χιλιάδες ευρώ και οι αξία τέτοιων μπουκαλιών ανεβαίνει συνεχώς. Το Macallan έχτισε τη ζηλευτή φήμη του στο γεγονός ότι το κυρίως σώμα του ωριμάζει σε 100% δρύινα βαρέλια για τσέρι. Αυτό οδηγεί σε ένα πλούσιο ουίσκι με βάθος γεύσης.
Παρασκευή whisky
Η παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.
Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι ξεκινά με τα δημητριακά. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.
Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.
Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.
Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η «σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης».
Το προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.