16,00€ – 160,00€
Ένα απo τα καλύτερα ρούμι της Βενεζουέλας αποτελείται απο blend από ρούμια που αφήνονται για περίπου 12 χρόνια σε βαρέλι. Αρώματα από σανδαλόξυλο, φλούδα πορτοκαλιού, σφένδαμο και μπαχαρικά
Ένα πολύπλοκο blend από ρούμια, που παλαιώνουν για περίπου 12 χρόνια. Χαρακτηριστικά αρώματα στη μύτη, με φρουτώδες cake, σταφίδες, κακάο, αποξηραμένο ginger, κανέλα και γαρύφαλλο. Επίσης βρίσκουμε ψημένη μπανάνα με καραμέλα, toffee, βανίλια και ένα βαθύτερο άρωμα gingerbread. Στη γεύση διακρίνεται η σοκολάτα, το toffee και τα τροπικά φρούτα. Το Diplomatico Reserva Exclusiva έχει μία βαθιά, έντονη και αποπλανητική γεύση.
Απολαύστε το σκέτο ή με πάγο. Χρησιμοποιείται ακόμα σε σοφιστικέ κοκτέιλ όπως τα Manhattan, Old Fashioned και Savoy Daisy.
Η ιστορία του Diplomatico Rum ξεκινά το 1959 στη Βενεζουέλα και συνεχίζεται ως σήμερα με γνώμονα την αυθεντικότητα και την ποιότητα του χαρακτήρα. Τα ίδια χαρακτηριστικά που ξεχώριζαν στην προσωπικότητα του Don Juancho Nieto Melendez, του ταξιδιώτη που με το πάθος του για την Βενεζουέλα και τις παραδόσεις της, ενέπνευσε την δημιουργία του Diplomatico Rum. Η φιγούρα του κοσμεί για πάντα την ετικέτα του Diplomatico. Οι δύο σειρές, Tradition & Prestige της εταιρείας, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, περιλαμβάνουν από πολύπλοκα, γεμάτα χαρακτήρα προϊόντα μέχρι εξαιρετικά αποστάγματα από αποκλειστικά αποθέματα που θα ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του ποτού.
Για την ιστορία
Το ρούμι είναι το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από το χυμό του ζαχαροκάλαμου ή τη μελάσα, τη μαγιά και το νερό. Η διαδικασία ξεκινάει με τη συλλογή των ζαχαροκάλαμων και την σύνθλιψή τους, για την παραλαβή του χυμού. Στη συνέχεια, ο χυμός βράζει, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ζάχαρης. Αυτοί αφαιρούνται και τελικά παραμένει ένα συμπυκνωμένο σκούρο υγρό, η μελάσα.
Από μελάσα παράγονται τα περισσότερα ρούμια, εκτός από τα agricole, που προέρχονται από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου. Η μελάσα, για να μπορεί να ζυμωθεί, αραιώνεται με νερό και στο τελικό μείγμα προστίθενται οι ζύμες. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, το αλκοολικό προϊόν οδηγείται στην απόσταξη. Αν και μερικά ρούμια αποστάζονται σε ασυνεχείς άμβυκες, τα περισσότερα γίνονται σε συνεχείς αποστακτήρες. Αυτά που προέρχονται από τον άμβυκα είναι “γεμάτα”, αλλά πιο βαριά, ενώ αυτά από τις συνεχείς στήλες είναι λεπτά και φινετσάτα.
Μετά το τέλος της απόσταξης, η πορεία παραγωγής έχει δυο δρόμους ν΄ ακολουθήσει: ή την άμεση εμφιάλωση ή την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Το ρούμι μπορεί να παλαιώσει από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία σε βαρέλια αμερικανικής δρυός, που πριν περιείχαν bourbon. Κάποιοι τύποι ρουμιού, όμως, επιλέγουν τη χρήση βαρελιών γαλλικής δρυός, που πριν φιλοξενούσαν κονιάκ, ενώ σπανιότερα συναντάμε και βαρέλια από sherry.
Το συναρπαστικό στο ρούμι είναι ότι διαθέτει ανεξάντλητη γκάμα: πολλούς διαφορετικούς τύπους και ακόμα περισσότερες καταγωγές:
Με βάση το χρώμα
Διακρίνονται σε λευκά, χρυσά και σκούρα. Το χρώμα υποδηλώνει διαφορετικά στυλ, που περιλαμβάνουν από ελαφριά ρούμια -εξαιρετικά σε cocktails-, μέχρι πολύπλοκα και πληθωρικά, που απολαμβάνονται σκέτα. Αναλυτικά:
Λευκά ή Silver: είναι ελαφριά, δροσερά, με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και γρασιδιού. Αποτελούν ιδανική βάση για cocktails και ταιριάζουν με μέντα, λάιμ και χυμούς φρούτων.
Χρυσά: παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια και αναπτύσσουν αρώματα καραμέλας βουτύρου, καρύδας και ώριμων φρούτων. Στο shaker δίνουν cocktails πιο έντονα και σύνθετα.
Σκούρα: εδώ αναφερόμαστε στα καφέ, σχεδόν μαύρα ρούμια, που παλαιώνουν για αρκετά χρόνια σε βαρέλια. Η μύτη τους είναι σύνθετη, με νότες σύκου, σταφίδας, γαρίφαλου, κανέλας, σοκολάτας, καμένης ζάχαρης και καραμέλας. Το στόμα είναι γεμάτο και αξίζει να το να δοκιμάζουμε σκέτο.
Με βάση την προέλευση
Ρούμι παράγεται όπου καλλιεργείται και ζαχαροκάλαμο. Καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πατρίδες, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η Κούβα, η Γουιάνα, τα Μπαρμπέιντος, η Τζαμάικα, η Λατινική Αμερική, αλλά και η Γαλλία και η Ισπανία (με εισαγόμενη πρώτη ύλη). Κάθε προέλευση έχει το δικό της στυλ:
Χαρακτηριστικά κουβανέζικα ρούμια
Κούβα: Είναι κομψά, με ελαφριά φυτικά αρώματα και νύξεις εσπεριδοειδών.
Γουιάνα: συμπυκνωμένα, με αρώματα, που παραπέμπουν σε ώριμα φρούτα.
Μπαρμπέιντος: ξεχωρίζουν για τα φρουτώδη αρώματα και την ισορροπημένη γεύση.
Τζαμάικα: είναι γνωστά για την πληθωρική και πολύπλοκη γεύση τους- από νότες λουλουδιών, μέχρι ώριμου ανανά και μπανάνας.
Λατινική Αμερική: είναι γοητευτικά και εκλεπτυσμένα, με νότες τροπικών φρούτων.
Γαλλία: διακρίνονται για τις ωραίες ανθικές νότες.
Ισπανία: έχουν τονισμένο μπουκέτο αρωμάτων, με βατόμουρα, δαμάσκηνα και κεράσια…
Ειδικές κατηγορίες
-Rhum agricole: παράγονται στη Μαρτινίκα και στη Γουαδελούπη από χυμό ζαχαροκάλαμου και διακρίνονται για το φυτικό χαρακτήρα και τη λιπαρή τους υφή.
-Rhum industriel: λέγονται τα γαλλικά ρούμια που προέρχονται από τη μελάσα.