Περιοχή / Αμπελοτόπι: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
“Αμπέλια”, υψόμετρο 630-690 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό, “βλέποντας” την λίμνη των Πετρών και το όρος Βόρας.
Οινοποίηση / Παλαίωση: Αποβοστρύχωση, προζυμωτική κρυοεκχύλιση και στη συνέχεια κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε απόλυτα ελεγχόμενες θερμοκρασίες.
Παλαίωση: 36 μήνες σε ειδικά επιλεγμένα γσλλικά δρύινα βαρέλια. 200% νέο βαρέλι (18 μήνες + 18 μήνες). Χωρίς κατεργασία και φιλτράρισμα πριν την εμφιάλωση και επιπλέον παλαίωση 18 μήνες στην φιάλη.
Γευστικά χαρακτηριστικά: Πλούσιο, με έντονα χαρακτηριστικά ώριμων κόκκινων φρούτων του δάσους. Σύνθετο μπουκέτο με τυπικά και πολύπλοκα αρώματα. Ιδιαίτερα πλούσιες και εξαιρετικά δομημένες ώριμες τανίνες. Γευστική ισορροπία σε υψηλά επίπεδα που τελειώνει με ιδιαίτερα μεγάλη επίγευση. Ο αερισμός επιτείνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό προτείνεται η μετάγγισή του τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμά του.
Αρμονία: Συνδυάζεται με πλούσια κρέατα, ψητά ή με πλούσιες σάλτσες, μαγειρεμένα με λαχανικά, βολβούς και κρασί. Κυνήγια μαρινάτα, σε συνδυασμό με κάστανα και δαμάσκηνα. Λιπαρά ή και παλαιωμένα τυριά, έντονης και πλούσιας γεύσης.
Ιδανική απόλαυση στους 16-18° C.
Για την ιστορία
Το «Κτήμα Άλφα» βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί. Η δημιουργία του ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα 690 στρεμμάτων, πρότυπου τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, αποτέλεσε μία μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Η ανθρώπινη συνεισφορά σε αυτή τη διαδικασία αποτυπώνει την ταυτότητα και κατ’ επέκταση την ιδιαιτερότητα που έχει το τελικό αποτέλεσμα, ο οίνος «Κτήμα Άλφα». Η επιλογή του συγκεκριμένου τόπου έγινε με βάση μακρόχρονες παρατηρήσεις και μελέτες τόσο στα εδαφοκλιματικά και αμπελουργικά στοιχεία της περιοχής όσο και σε οινοποιητικά δεδομένα των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου. Το οινοποιείο του κτήματος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα. Γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά του τρυγητού είναι χρονικά η συντομότερη δυνατή. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης κατά την μεταφορά του και με την διεξαγωγή του στις δροσερές ώρες της ημέρας υποδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό και προστασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασοστάφυλου. Η κατασκευή του οινοποιείου εκμεταλλεύεται την βαρύτητα έτσι ώστε καθ όλη την οινοποιητική διαδικασία υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της α ύλης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα αδρανή και ουδέτερα έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα ουδέτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, λειτουργώντας προστατευτικά για την ποιότητα του σταφυλιού, του γλεύκους και του οίνου. Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών μέσα αλλά και από απόσταση από το οινοποιείο. Μεγάλο μέρος του βασικού εξοπλισμού μπορεί και ελέγχεται ως προς την ορθή λειτουργία τους από την κατασκευάστρια μέσω εγκατεστημένων modem. Το «Alpha One» είναι η ναυαρχίδα του Κτήματος Άλφα, ενώ το συναρπαστικό είναι ότι κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό… Το τι θα είναι, εναπόκειται στην επιλογή του οινοποιού. Πάντα όμως, είναι τα κορυφαία 17 βαρέλια κάθε σοδειάς τα οποία ο οινοποιός επιλέγει για να παρουσιάσει την απόλυτη έκφραση και δυναμική της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου.