74,00€
Στην τιμή της φιάλης συμπεριλαμβάνετε και ένα πιάτο τυριών και αλλαντικών που βοηθά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του κρασιού. Διαβάστε περισσότερα
Τοποθεσία: Ραψάνη Ολύμπου
Υψόμετρο: 500 – 800 μέτρα
Ηλικία αμπελιών: 35+ έτη
Τρύγος: Με το χέρι από το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου.
Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο. Συν-οινοποίηση των 3 ποικιλιών. Μακράς διάρκειας εκχύλιση και οξυγόνωση με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των φαινολών και του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών. Παραδοσιακή ζύμωση για 10-12 ημέρες σε ανοικτές τσιμεντένιες δεξαμενές Μηλογαλακτική ζύμωση.
Ωρίμαση: 18 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων από γαλλική δρυ (40% νέα / 60% 2ης και 3ης χρήσης)
Παλαίωση: 18 μήνες τουλάχιστον στη φιάλη πριν από τη διάθεση στην αγορά
Περιγραφή : Βαθύ ρουμπινί χρώμα με μπορντό ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από ώριμο μαύρο φρούτο και ντελικάτη βανίλια, με φυτικές και γήινες νότες στο φόντο.Tο στόμα είναι ξηρό και πλούσιο με στιβαρές τανίνες, ενώ η ισορροπημένη οξύτητα δίνει φρεσκάδα στο φρούτο και στα γλυκά μπαχαρικά. Μακρύ και γενναιόδωρο σε γεύση τελείωμα.
Το κρασάτο είναι η καρδιά της Ραψάνης και του ξηρού κόκκινου κρασιού που παράγεται από σταφύλια των αμπελώνων του «θεϊκού» Ολύμπου. Ο οίνος ΠΟΠ Ραψάνη παράγεται από τρεις ερυθρές ποικιλίες αμπέλου: το ξινόμαυρο της περιοχής, το σταυρωτό, ένα σταφύλι που καλλιεργείται στη Ραψάνη, αλλά και πιο νότια, και το κρασάτο. Μόνο το κρασάτο είναι η αποκλειστική τοπική σπεσιαλιτέ του Ολύμπου.
Το κρασάτο μπορεί να δώσει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρώμα και μύτη με ισχυρό χαρακτήρα, με νότες δέρματος και μαύρων γλυκών φρούτων. Στο στόμα τα κρασιά είναι πλούσια, με υψηλή περιεκτικότητα σε εκχύλισμα, πυκνή δομή, μέτριες ταννίνες και σχετικά υψηλή αλκοόλη. Το κρασάτο ενδείκνυται για ωρίμαση σε βαρέλι και με βάση τη νομοθεσία πρέπει να αποτελεί το ένα τρίτο του χαρμανιού στον οίνο ΠΟΠ Ραψάνη. Το ξινόμαυρο, που προσθέτει αρωματική πολυπλοκότητα, οξύτητα και ταννίνες, πρέπει να αποτελεί επίσης το ένα τρίτο, ενώ το τελευταίο τρίτο ανήκει στο σταυρωτό, ένα σταφύλι με μάλλον λιγότερο ενδιαφέρον. Έτσι, στην πράξη, οι παραγωγοί διατηρούν το σταυρωτό σε μικρότερα επίπεδα και δημιουργούν ένα κρασί που τείνει στο 50/50 κρασάτο-ξινόμαυρο.
Το κρασάτο «ξεπερνά» το κρασί στο οποίο συμμετέχει, αφού οι ιστορικές και οι μυθολογικές αναφορές του δίνουν υπεραξία στην εμπειρία που προσφέρει μια φιάλη κρασιού ΠΟΠ Ραψάνη. Τα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ του αμπελώνα στη Ραψάνη μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν, έως και τριών ετών και συχνά, παλαιωμένα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε απευθύνονται σε λάτρεις του κρασιού που τους αρέσουν τα παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, ακόμα και για μία-δύο δεκαετίες ή και περισσότερο. Αποτελούν, πάντως, εξαίρετο συνοδό πλούσιων πιάτων κρεατικών με σάλτσες, ενώ το ψητό αρνάκι είναι ένας από τους ιδανικούς παρτενέρ τους.
Για την Ιστορία
Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890.
Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς και μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας. Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη– αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος της οικογένειας Τσάνταλη. Χάρη στο πάθος και τη συστηματική επένδυση εκ μέρους της οικογένειας, σήμερα μοναδικές αμπελοοινικές παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζουν, η βιοποικιλότητα και γηγενείς ποικιλίες διαφυλάσσονται και νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το αμπέλι.
Σήμερα η 3η και η 4η γενιά της οικογένειας Τσάνταλη συνεχίζει αυτή τη μακρά ιστορία και την πολύτιμη κληρονομιά. Η αφήγηση των ανεπανάληπτων αμπελοοινικών ιστοριών της Ελλάδας και η προώθηση οίνων και αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο, παραμένει η πυξίδα κάθε προσπάθειας.
| Κατηγορία | Φιάλη Ερυθρός |
|---|---|
| Οινοποιός | Τσάνταλης |
| Ποικιλία | Κρασάτο, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό |