Τι είναι το κρασί;

Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται μέσω της ζύμωσης των σταφυλιών. Τεχνικά, όλα τα φρούτα μπορούν να παράξουν κρασί, όμως το πλέον συνηθισμένο και ποιοτικό είναι αυτό που φτιάχνεται από σταφύλια.
Οινοποιήσιμα Σταφύλια

Τα οινοποιήσιμα σταφύλια διαφέρουν από τα επιτραπέζια. Είναι κατά πολύ μικρότερα, έχουν κουκούτσια και (όσο κι αν ακούγεται περίεργο) είναι πιο γλυκά.
Αμπέλι

Το αμπέλι χρειάζεται ένα χρόνο ώστε να ωριμάσει τον καρπό. Ο τρύγος στο Βόρειο ημισφαίριο διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο ενώ αντιθέτως στο Νότιο από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
Κρασί Εσοδείας

Η σοδειά αναφέρεται πάντα στο έτος κατά το οποίο τρυγήθηκε ο καρπός. Τα κρασιά που δεν αναγράφουν σοδειά (non-vintage ή N.V.) αποτελούν μίξη πολλών σοδειών.
Μονοποικιλιακά Κρασιά

Ένα μονοποικιλιακό κρασί φτιάχνεται από μια μόνο ποικιλία σταφυλιού (π.χ. Ξινόμαυρο).
Κρασί Blend (μείγμα)

Ένα κρασί στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από μια ποικιλίες (π.χ. Bordeaux blend).
Κλιματολογικές Συνθήκες

Το ήπιο κλίμα είναι το ιδανικότερο για την καλλιέργεια της αμπέλου και αυτό συναντάται ως επί το πλείστον μεταξύ του 30ου και 50ου παράλληλου του Βορείου και Νοτίου ημισφαιρίου.

Οι περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα τείνουν να παράγουν πιο στυφά και «αυστηρά» κρασιά.

Ενώ οι πιο θερμές περιοχές παράγουν κρασιά με πιο ώριμο χαρακτήρα και αυξημένο αλκοολικό τίτλο.
πηγή: Wine Folly